7 tips om als HSP goed om te gaan met niet-HSP’s

Ongeveer 20 % van de bevolking is HSP. Dit betekent dat jij als HSP behoort tot een minderheid. Hoe ga je hiermee om?

Vaak komen cliënten in mijn praktijk vertellen dat ze het lastig vinden om te behoren tot een minderheid. Je hebt last van een geluid dat de anderen niet gehoord hebben, je voelt in de ondertoon van iemand een emotie die niemand anders gevoeld heeft. Soms ruiken we zelfs letterlijk geuren die anderen niet waarnemen. Je voelt je af en toe alleen of eenzaam, in elk geval anders dan de anderen. Dit doet je de vraag stellen: ben ik ‘normaal’? Mankeert er iets aan mij?

Allemaal herkenbaar. Ik had het vroeger zelf ook allemaal. Ook de eenzaamheid. Ik probeerde toen om te worden zoals “de anderen”. Amai, was dat even lastig.

Het inzicht in mezelf, over o.a. dat ik hoogsensistief ben, heeft geholpen om stap voor stap dichter bij mezelf te blijven. En mezelf te volgen in wat ik  nodig heb, in wat ik wil, in welke keuzes ik maak.

Iets wat vaak, ook helpt, is om voldoende HSP’s in je directe omgeving te hebben. Zodat je herkenning kan vinden, kan delen, mekaar kan steunen indien nodig.

Daarnaast zijn er een paar punten die specifiek nodig zijn in het omgaan met niet-HSP’s. Zoals je merkt, zijn deze in meerdere contexten geldig.

 1. Realiseer je dat je duidelijk dient te communiceren over jezelf, je gevoeligheden, je grenzen, je wensen. De verwachting dat anderen het wel zullen weten of voelen is niet realistisch.
 2. Realiseer je dat niet-HSP’s vermoedelijk sommige dingen anders ervaren, anders aanvoelen, anders evalueren. Jouw sensitiviteit geeft je een voordeel. En ook een nadeel.
 3. Besef dat niet-HSP’s doorgaans meer aankunnen in termen van prikkels. Laat tijdig weten aan de ander wanneer het voor jou genoeg is en zoek samen naar een oplossing voor het verschil.
 4. Leer creatief omgaan met verschillen. Als je met een vriendin op citytrip gaat, hoef je niet persé elk museum samen gezien te hebben. Maak bespreekbaar dat jouw prikkel-niveau misschien anders ligt.
 5. Omgaan met verschillen wil eerst en vooral zeggen dat je beiden het verschil erkent en respecteert.
 6. Communiceer vanuit gelijkwaardigheid over de verschillen. Als je jezelf boven de ander stelt, heeft dit gevolgen voor de relatie. Lees de blog ‘Iedereen hoogsensitief !’ (via de zoekfunctie in de rubriek hoogsensitiviteit) over de almacht van de HSP.
 7. Zie het verschil als een voordeel: jij als HSP brengt misschien meer diepgang en nodigt de ander uit tot “stilstaan bij”. De ander kan misschien beter het overzicht bewaren, of komt met avontuurlijke ideeën. Tenslotte is omgaan met de verschillen de uitdaging van elke relatie, of het nu gaat over een partner, een vriendschap, een professioneel contact, …

Een gedachte over “7 tips om als HSP goed om te gaan met niet-HSP’s

 1. Ann,
  Het is inderdaad goed om aan je omgeving te laten weten hoe bepaalde zaken inspelen op jouw ‘goed-voelen’ . In het verleden gaf ik aan mijn collega’s aan dat ik tijdens de middagpauze soms even frisse lucht nodig had , in plaats van de sociale babbel die zij liever hielden . Dat werd me niet kwalijk genomen . Indien je open communiceert over wat goed voor jou is, zonder een ander daarmee af te breken, dan wordt dat meestal wel geaccepteerd.
  Ik besef wel dat ik ‘geluk’ had om te mogen werken in een toffe ploeg .
  Aan iedere HSP-er , blijf communiceren over wat goed is voor jou en zorg voor jezelf (of probeer dat toch), ook al is dat niet altijd even gemakkelijk .
  Hilde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *