- Mijn betrokkenheid t.o.v. mijn gezin, mijn vrienden, mijn familie, mijn cliënten, mijn medewerkers is (vaak) te groot. Dit leidt ertoe dat ik wel eens verantwoordelijkheid overneem.
- Ik voel me vaak niet genoeg erkend in mijn inzet.
- Soms voel ik me machteloos in het beïnvloeden van mensen of bepaalde delen van mijn leven. Dit maakt me afhankelijk.
- Als ik de ander begrens, doe ik dit met te veel lading of ben ik te strikt.
- Ik vind het heel moeilijk om grenzen te voelen.

Hoeveel items herken je hiervan? Vanaf 2 kan je vermoeden dat je in de dramadriehoek zit.
Roel komt al sinds 1 jaar regelmatig voor individuele sessies. Hij verwerkte al een paar oude kwetsuren, en maakt hierin veel vooruitgang. Echter, hij blijft in de redderpositie zitten tov zijn man. Zijn argument is, ik doe dat echt wel graag voor hem. Maar stiekem verwacht hij toch iets terug, dat hij niet krijgt. Dit gemis stapelt zich op. Na een tijd leidt dit tot een ruzie, er wordt eens flink geroepen en getierd en dan is de hemel weer opgeklaard.
Maar de laatste tijd zijn de opklaringen niet meer volledig. De hemel wordt niet meer volledig helder tussen de 2 mannen.
Als Roel begint te zien dat er iets schort aan zijn aantrekken van taken, klussen en verantwoordelijkheden, komt er verandering in deze dynamiek. Nadat hij de training de dramadriehoek volgde, ging hij naar een diepere laag in zijn proces. Hij ging meer in overleg met zijn man, maakte meer afspraken over verdeling van de taken. Ook realiseerde hij zich dat zijn verwachting naar erkend en gezien worden gelinkt is aan een diepere kwetsuur. Nu werkt hij op dit niveau aan deze kwetsuur.
Als jouw verwachting naar erkenning vanuit een oude kwetsuur komt, dan zal deze in het heden namelijk nooit bevredigend ingevuld worden. Op een of andere manier is het nooit helemaal genoeg, wordt je niet gezien op de juiste manier, of krijg je niet de erkenning op het terrein waarop je het wil.
Bovendien is er in deze context heel vaak een weerstand om uit te spreken wat de persoon nodig heeft. De verwachting is dat de ander het maar moet raden, eigenlijk een glazen bol moet kopen, J
De relatie van Roel met zijn man is nu meer helder en zuiver. De ergernis van het redden is er niet meer, of nauwelijks. En als ze er nog even is, ziet Roel het vlug en kan hij het recht zetten.
Als jij je herkent in dit verhaal, schrijf je dan nu in voor de dag over de dramadriehoek op 11 februari. Je bespaart op ergernis, op energie, op ruzie. Je relaties worden helder, duidelijker. Je leert duidelijker begrenzen. En dit in jouw intieme relaties, op je werk, in je vriendenkring.
Geef het jezelf kadoo voor valentijn, wat een mooi liefdeskadoo!