Val jij wel eens mensen lastig?

 Als cliënten het emotioneel moeilijk hebben, vraag ik vaker of ze hierbij steun kunnen vragen en krijgen van hun omgeving. Van familieleden, vrienden, een partner.

Heel vaak hoor ik dan : ik wil mensen niet lastig vallen. Ik antwoord dan: ‘mensen zijn er om lastig gevallen te worden’.

Als we dan wat dieper ingaan op dit item, dan zitten deze dingen onder ‘niemand willen lastig vallen’:

 • Ik kan/wil/durf geen hulp vragen.
 • Ik heb heel veel schrik van een afwijzing.
 • Ik wil niets terug doen. Als ik hulp vraag, dan kunnen anderen dit ook doen, en ik wil dit niet ‘geven’ aan de ander.
 • Ik voel me zo onzeker dat ik denk dat ik niet goed genoeg ben, om hulp te kunnen krijgen. Of dat ik niet goed genoeg ben om het terug te geven.
 • Ik heb het moeilijk om mensen te vertrouwen.
 • Ik heb angst dat ik niet zal begrepen worden. Mogelijk kan de ander me beoordelen. Of gaat hij/zij me anders bekijken.
 • ‘Het’ is er niet voor mij. Het = steun, het goede, ,…
 • Ik kan alleen maar geven en durf niet te ontvangen.
 • Ik ben niet gewoon om hulp te vragen, dus mijn omgeving weet niet hoe ze moeten reageren. Of ik denk dat ze het niet weten.
 • Ik durf niet kwetsbaar te zijn of me zo te tonen aan de ander.
 • Niemand kan me begrijpen.

Welke stappen kan je zetten als je je herkent in dit verhaal en er iets wil aan doen?

 • Onderzoek welke mensen in jouw omgeving in aanmerking komen, volgens de criteria die voor jou belangrijk zijn :
 • discretie,
 • in staat zijn om te luisteren,
 • betrokkenheid,
 • capaciteit om uit het oordelen te blijven,
 • toelaten van kwetsbaarheid.
 • Als je mensen al langer kent, dat weet je ongeveer hoe ze zijn op deze punten.
 • Begin eerst met iets kleins en voel dan hoe dit voor jou is.
 • Maak een ‘principieel akkoord’ met sommige mensen, d.w.z. dat je afspreekt dat je mekaar kan contacteren (en wanneer) als je steun nodig hebt. Spreek ook af dat jouw verhaal onder jullie blijft. Ga er niet zomaar vanuit dat de ander dit zal weten.
 • Geef aan wat voor jou belangrijk is : wil je vooral gehoord worden, of krijg je ook graag feedback, advies?

De processen waar ik doorgegaan ben in dit leven, waren niet mogelijk zonder ook steun van vrienden en vriendinnen. Naast uiteraard professionele hulp, die ook broodnodig was, kon ik deze processen niet aangaan, stond ik niet waar ik nu sta, was ik niet door sommige lastige, moeilijke en pijnlijke periodes geraakt in mijn leven. Mijn verhaal kunnen vertellen, en gehoord en gezien worden, in alle kwetsbaarheid, zonder beoordeeld te worden,….het maakt zo’n verschil. Een luisterend oor in mijn pijn, worsteling, verdriet, wat het ook was, ….maakte mijn leven voller, gemakkelijker en rijker en soms ook leefbaar op onleefbare momenten.

Veel succes in het lastig vallen van jouw dierbaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *