HSP , coaching, psychotherapie!

Diegenen onder jullie die voldoende bekend zijn met HSP weten dat dit een persoonlijkheidskenmerk is en geen ziekte of aandoening. Dus is dit geen reden om in psychotherapie te gaan, toch? Nee natuurlijk niet.

Als je jezelf kan aanvaarden zoals je bent en je kan je leven inrichten zodat je je comfortabel voelt, dan hoef je uiteraard geen psychotherapie of coaching.

Vele mensen kunnen dit echter niet zomaar, zichzelf accepteren zoals ze zijn. Ze blijven worstelen met zichzelf, proberen zich vaak aan te passen aan maatschappelijke normen en zijn kwaad op zichzelf als dit niet lukt.

Dan kan je overwegen om professionele hulp in te schakelen. En dat is soms een moeilijke keuze. Naast een heleboel andere elementen stelt zich de vraag: wanneer ga je bij een coach , wanneer bij een psychotherapeut?

Mijn advies lijkt wat wit-zwart, en dat is het ook, er spelen veel meer elementen mee, waar ik in een van de volgende nieuwsbrieven op inga.

HSP’s die opgegroeid zijn in een warm nest en daar vele kansen gekregen hebben, en alleen wat hulp nodig hebben om zichzelf te aanvaarden en leren om te gaan met hun “anders-zijn” als HSP, kunnen gerust terecht bij een goede coach.

Echter, als je als HSP nog kwetsuren hebt uit je jeugd, die onvoldoende geheeld zijn, dan is het meer aangewezen om een psychotherapeut te zoeken.

Uit de boeken van Elaine Aron bleek alvast dat HSP’s doorgaans even gelukkig of ongelukkig zijn dan anderen, niet-HSP’s. Op voorwaarde dat ze opgegroeid zijn in een warm en gezond nest. HSP’s die in hun jeugd wat gemist hebben, of nog niet-geheelde jeugdkwetsuren hebben, zijn hierdoor vaak dieper gekwetst dan niet-HSP’s. Vaak vraagt het meer tijd, hulp, inzicht en steun om deze kwetsuren te helen, zodat ze niet meer in de weg zitten om te groeien.

Dus, zoek dan een psychotherapeut die bekend is met HSP.

Waar zit de valkuil? In mijn praktijk als psychotherapeut, zie ik vaak  cliënten, die aanvankelijk met een verhaal komen dat ze uit een goed nest komen, liefdevolle ouders hadden die hen een ”goed genoeg” opvoeding gegeven hebben. Soms is dit ook zo.

Soms ging de kwetsuur alleen over het niet gezien worden in de hoogsensitiviteit. In andere gevallen gaat het toch over meer en hebben deze mensen vanuit overleving niet gezien hoe gekwetst ze waren, hoeveel ongezonde patronen ze meekregen in hun gezin van herkomst. In het proces waarin mensen zich ont-wikkelen, ontdekken ze dan stap voor stap dat het toch complexer is dan ze aanvankelijk dachten. En blijken ze vaak toch oude kwetsuren tegen te komen.

Uiteraard zal een goede coach je doorverwijzen als er items naar boven komen , die hij/zij zelf niet aankan. Maar in geval van twijfel: kies voor een psychotherapeut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *