De balans tussen geven en nemen

Bij hoogsensitieve personen zijn er wel eens mensen, die erg gevend zijn. Ze zijn erg gericht op de behoeften van de ander. Ze voelen vaak goed aan wat anderen nodig hebben, zijn vaak attent, herinneren zich dat je een voorkeur hebt voor koffie met melk, en dat je geen vlees eet. Ze denken aan je verjaardag en je kan ze bellen als je een luisterend oor nodig hebt. Het gevaar bestaat dat ze te veel gaan geven.

Met geven bedoel ik uiteraard niet alleen materie ( geld, kadootjes, eten, …) maar zeker ook aandacht, bevestiging, steun, ruimte, liefde, geborgenheid, kennis, inzichten, ervaring, loyauteit, creativiteit, ….

Herken je dit van jezelf? Er komen nu spontaan verschillende cliënten naar boven in mijn hoofd. Natuurlijk is geven een kwaliteit, op voorwaarde dat deze begrensd wordt. Elke kwaliteit die niet begrensd is, schiet ook door naar de valkuil. Erg belangrijk dus om te leren begrenzen om je kwaliteit duurzaam te kunnen inzetten.

Soms geven mensen te veel, te vaak, uit evenwicht, te eenzijdig. Of te veel onzichtbaar. Of ze kunnen niet ontvangen.

Elke relatie heeft een balans van geven en nemen. Deze gevende mensen zien niet, voelen niet dat ze te veel geven. Ze merken het pas als het veel te ver is gegaan, als ze zich uitgeput of leeggegeven voelen. Soms is het dan te laat voor deze relatie, of is deze een tijdje verziekt. Want vaak komt er dan kwaadheid, die te groot is om gemakkelijk te hanteren.

Het vraagt wat behendigheid om een dergelijke dynamiek in een relatie te keren, zeker als je er samen vele jaren inzat.

  • Leer begrenzen : jezelf en de ander.
  • Communiceer met de ander over jouw ontdekking van een onevenwicht. Neem ook je verantwoordelijkheid voor jouw gedrag in het verleden. Alles op de ander gooien, helpt niet om de verbinding in stand te houden en is uiteraard ook niet echt eerlijk.
  • Neem de tijd om de ander te laten nadenken hierover
  • Kom dan terug om de communicatie
  • Als de ander nu ook ziet dat de dynamiek tussen jullie onevenwichtig is, kunnen jullie bekijken hoe je samen verder kunt.
  • Als de ander het niet ziet, dan zal een andere strategie nodig zijn. Dan kan je aangeven hoe jij het ziet in de toekomst.
  • Blijf staan in jouw grenzen en blijf ook gaan voor de relatie. Tenminste als je hier voor kiest.
  • Je mag de relatie ook in vraag stellen, als je te maken hebt met iemand die alleen maar neemt, oftewel een profiteur op zijn Vlaams gezegd

Wil je meer hulp en steun bij dit proces, geef je dan op voor het traject assertiviteit dat binnenkort start online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *