Als HSP is zelfzorg een voorwaarde om je kracht te kunnen neerzetten

Soms vragen mensen me waarom het zo vaak gaat over zelfzorg bij HSP’s. Inderdaad, een zeer goede vraag.

Als hoogsensitieve persoon verwerk je alle prikkels op een diepgaand niveau. Dat maakt dat je er meer informatie uithaalt dan een niet-HSP. Het maakt ook dat je vlugger aan het niveau zit dat het genoeg is.

Dit betekent dat je vlugger nood hebt aan tijd om te verwerken, aan rust, aan opladen, aan ontspanning. Als je dit niet krijgt en je gaat systematisch over je grenzen kan dit gevolgen hebben, in de richting van burnout, depressie. Dit is op zich al een goede reden om goed te voelen wat je nodig hebt, en jezelf en anderen te begrenzen.

Daarnaast is goede zelfzorg voor een HSP cruciaal om te kunnen blijven functioneren. Sommige niet-HSP’s gaan al jaren over hun grenzen en zetten toch goede prestaties neer. Ze hebben geen leven meer, maar ze presteren toch. Een HSP kan dit doorgaans niet. Ze functioneren alleen als de omstandigheden geschikt zijn, op allerlei vlakken.
Je kan het vergelijken met een orchidee en een paardenbloem. Een paardenbloem groeit in onze contreien zowat overal als het lente is. De omstandigheden hoeven helemaal niet specifiek te zijn, zelfs tussen 2 straatstenen groeien ze. Een orchidee daarentegen heeft een beschut plekje nodig, liefst waar het warm is, wil graag speciale grond, en dan pas komt ze tot bloei. Er is geen waardeoordeel in het verschil voor mij. De planten hebben een totaal andere functie. Paardenbloem is een geweldig zuiverende plant, ik gebruik ze gedroogd heel vaak in mijn kruidenthee. Een orchidee drink ik niet, ik zet ze in mijn huis, om te genieten van de bloem. Totaal verschillende planten dus.

Wat zie ik nu vaak bij hoogsensitieve personen: ze verwachten van zichzelf dat ze in dezelfde omstandigheden tot bloei komen als een paardenbloem. En zijn dan gefrustreerd als het niet lukt. Maar wij zijn eerder orchideeën, we hebben specifieke omstandigheden nodig. Dan stijgen we uit boven onszelf en zetten prachtige bloemen neer.
Om je hoogsensitiviteit te kunnen ervaren als kracht, is zelfzorg dus echt noodzakelijk. En dit betekent : voelen wanneer jij rust en ontspanning nodig hebt, of tijd voor jezelf, of beweging.

Weet je wat jij nodig hebt om tot bloei te kunnen komen? En kan je het jezelf geven?

2 gedachten over “Als HSP is zelfzorg een voorwaarde om je kracht te kunnen neerzetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *