Acceptatie van wat er is

Een paar weken geleden ging ik op vakantie met een vriendin naar Sicilië. Onze bagage kwam pas aan op dag 5. Gelukkig is deze vriendin Italiaanse en regelde zij in deze mooie taal alle formaliteiten. Zoals je wellicht weet is talenkennis niet de belangrijkste competentie van de meeste Italianen, dus alleen zou ik daar wat moeite mee gehad hebben.

Nu is het interessant om stil te staan bij “wat doet dit met mij?” Wat heb ik echt nodig om me goed te voelen in mijn lijf op vakantie en hoe flexibel ben ik hierin?

Ik merkte dat ik deze beperking redelijk goed kon hanteren. Ik bleef rustig en ging ervan uit dat het wel in orde zou komen. Eens we een paar basisbenodigdheden in ons bezit hadden : een lenzenhouder en product, een tandenborstel, proper ondergoed, propere kleren, bodymilk, voelde ik me helemaal ok. Ik heb 2 dagen rondgelopen zonder enige vorm van make up en voelde me hierbij niet slecht of lelijk.

Ik realiseerde me ook dat dit vroeger toen ik heel jong was een echte “ramp” zou geweest zijn: ik zou me niet echt comfortabel gevoeld hebben zonder enige make up, zonder gepaste crèmes voor gezicht, handen, etc.

Wat heeft gemaakt dat ik dit wel kon nu? Uiteraard mijn persoonlijke evolutie, waarbij ik mijn gevoel van comfort, mijn capaciteit om te genieten en goed gevoel meer in mezelf heb gevonden en dus vrijer geworden ben. Het gaf me een blij gevoel te merken dat ik niet zo afhankelijk ben van dingen buiten mezelf en van een opgepoetste buitenkant. En dat ik op een ander moment ook wel kan genieten van mezelf te verzorgen en mooi te maken. Wat ook hielp zijn de paar keren dat ik een tocht door de bergen maakte, waarbij je natuurlijk maar beperkte bagage kan meenemen. Hierdoor leer je vanzelf jezelf te beperken.

Ondertussen kreeg ik vorige week een zelfde oefening in overgave en acceptatie. Hier kon ik helemaal niet meegaan met de flow. Mijn laptop viel uit en mijn idee was dat het fataal was. Ik voelde eerlijk gezegd eerst paniek: wie kan me helpen om een nieuwe laptop te kopen, wie gaat deze installeren bij mij, over een paar dagen wil ik een volgende nieuwsbrief versturen, hoe moet dit dan? Ondertussen heeft de computer-dokter mijn laptop hersteld, het bleek over iets kleins te gaan. En besef ik dat het ook een illusie is, de nood aan een computer. Dat “het” uiteindelijk wel zou lukken, met alleen een smartphone en een tablet waar mijn materiaal niet allemaal opstaat. En heb ik begrepen dat ik meer back-ups nodig heb dan alleen een externe harde schijf.

Onze capaciteit om flexibel te zijn bij onverwachte tegenvallers heeft een behoorlijk grote invloed op de kwaliteit van ons leven.

Wat helpt vaak om mee te gaan met de stroom:

  • Rustig blijven
  • Geloven in de goede afloop of een goed alternatief
  • Van hieruit creatief zijn met wat er is
  • Hulp vragen en krijgen

Hoe ga jij om met onverwachte tegenvallers? Kan je je gemakkelijk aanpassen, kan je flexibel zijn hierin ? Wat helpt jou om rustig te blijven en creatief te kunnen zijn? Deel het in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *