Het effect van een groep: delen, verbinden, steun.

Elise is een jonge vrouw die hoogsensitief is en zeer introvert. Ze heeft een zeer laag zelfbeeld en durft niet goed naar buiten te komen. Onlangs ging ze op vakantie samen met een goede vriendin. Op een wandeling moesten ze over een zeer wankele brug, iedereen in de groep had angst om deze stap te zetten. Gelukkig hadden ze een plaatselijke chauffeur en gids die voldoende empathisch was om iedereen van de groep een voor een over de brug te helpen, nadat hij deze eerst zelf geprobeerd had. Bovendien was er veel verbinding in de groep, en steunden de mensen elkaar in hun angst.

Elise voelde nadien de bevrediging van een goed volbrachte missie. De bevrediging van een uitdaging die goed gegaan is.

In een sessie bekeken we welke elementen juist helpend geweest waren. Ik geloof nl. dat we niet alleen moeten leren van onze fouten, maar zeker ook van onze successen. We kwamen tot deze zeer herkenbare en belangrijke elementen:

  • Delen van wat er is, van wat je voelt, juist of vooral als het kwetsbaar is.
  • In verbinding gaan vanuit deze gedeelde kwetsbaarheid. Het delen van kwetsbare inhoud wordt meestal ervaren als erg verbindend.
  • Wederzijdse steun geven aan elkaar om vooruit te komen. Mensen steunen elkaar, niet om te blijven waar ze zijn, maar om vooruit te komen.

Juist deze elementen zie ik in elke groep die ik doe ook terugkomen. Vele HSP hebben angst om iets te volgen in een groep: angsten die reeël zijn en die vaak voortkomen uit oude ervaringen. Er is de angst om niet begrepen te worden, de angst om er niet bij te horen, de angst om veroordeeld te worden als er emoties komen of bij kwetsbaarheid, de angst zelfs om de zondebok te worden.

Dit zijn eerlijk gezegd angsten die “logisch” en “normaal” zijn, want ze zijn vaak gebaseerd op oude ervaringen. En deze oude ervaringen hadden plaats in een groep, in het gezin van herkomst, op de school,…..In een groep die veilig is, kan dit niet gebeuren in de praktijk. Een professionele begeleider dient deze veiligheid te installeren en te bewaken. In de groepen die ik geef en zelf organiseer, is de veiligheid vanzelf groot. En uiteraard sta ik garant voor deze veiligheid.

Het is goed om deze angsten onder ogen te zien. Het is niet goed om ze te veel ruimte te laten innemen. Het effect van een groep kan je nooit op dezelfde manier bekomen in individuele sessies. Het gevoel van herkenning bij anderen, het warme bad waar je in gaat, … het kan niet op dezelfde manier individueel.

Dus als je nog oude jeugdkwetsuren meedraagt, die je belemmeren om vol te leven, als je vrijer wil worden hierin, schrijf je dan in voor de dag “je innerlijk kind helen”. Voel hier het “delen, verbinding, steun” effect en geef je proces een boost. Meer informatie hier.

Ken je mensen die hiermee misschien iets kunnen? Stuur dan gerust deze post door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *