Speel de bal, niet de man

Neen, dit bericht gaat niet over voetbal. Diegenen die me kennen, weten dat ik daar niets zinnigs kan over zeggen. Maar deze uitdrukking  is toevallig heel erg van toepassing bij het leren begrenzen. Vele HSP’s hebben het ook lastig om anderen te begrenzen.

“Ik wil mensen niet kwetsen”, zeggen ze dan. En ze laten zichzelf wel kwetsen door de anderen. Het (vaak onbewuste) uitgangspunt is dus dat de anderen belangrijker zijn dan jezelf. Zelfs als het ten koste gaat van jezelf. Dit uitgangspunt is uiteraard vaak het gevolg van jeugdkwetsuur, klein of groot. Als dit voor jou het geval is, dan kan het zinnig zijn om dieper in te gaan op de jeugdkwetsuur.

Daarnaast speelt er iets “cultureels”. Vele HSP’s, zeker diegenen die ouder zijn dan 40, hebben grenzen vaak gekregen samen met afwijzing. Het was vooral het afwijzen dat zoveel pijn deed,  niet het begrenzen. Onbewust of bewust hebben ze dan gekozen om dit zelf niet te doen met anderen. Hierdoor begrenzen ze niet, of te onduidelijk, waardoor het gewenste resultaat uitblijft.

Een goede begrenzing is:

  • Duidelijk geformuleerd. Gebruik een korte zin.
  • Zegt neen tegen een voorstel, bepaald gedrag, een uitnodiging, .. en niet tegen de persoon. Om even in de voetbal-sfeer te blijven: “speel de bal, niet de man”. Maar ga er wel voor, voor jouw bal.
  • Heeft in de ondertoon een combinatie van zachtheid en kordaatheid. Mijn advies is : wees zo vriendelijk als mogelijk is. Bij een goede verstaander kan je vooral zacht en vriendelijk blijven. In andere gevallen is (een zekere) kordaatheid wel nodig.
  • Is het meest duidelijk en het gemakkelijkst te accepteren voor de ander als je in je kracht blijft. Put je dus niet uit in verontschuldigingen, maak jezelf niet kleiner. Eventueel kan je kort uitleggen wat er speelt, maar echt kort.
  • Oefen met iemand die je goed kent, en die je feedback kan geven over je toon, je lichaamstaal, je stem.
  • Wees niet al te angstig om te ver te gaan in de begrenzing. Angst werkt wel eens verlammend.

Hopelijk kan je hiermee iets. Ken je nog iemand die dit mogelijk zou kunnen gebruiken? Stuur deze post dan door naar degene die het kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *