Pleasen? Ja, eerst mezelf en dan jou.

Een paar maanden geleden kwam de 18-jarige Claudia op intake. Via een tante had ze ontdekt dat ze HSP is. Haar mama vond nu wel dat ze best hulp zou zoeken. Ze voelde sinds een paar weken minder zin in alles, had voornamelijk zin om alleen thuis te zijn en weende veel. Na wat doorvragen, bleek er op het eerste zicht geen groot ”probleem” te zijn in haar leven. Ze heeft liefdevolle ouders, 2 zussen met wie ze goed opschiet, en volgt op school een richting die haar boeit. Ze heeft vriendinnen, gaat zwemmen in een club, en doet regelmatig “ontspannende” activiteiten.

Bij nog verder onderzoek, komt er een lichte depressie te voorschijn, die gelinkt is aan het te veel studeren en zichzelf onder druk zetten.

Claudia wil graag haar ouders tegemoet komen, die willen dat hun kinderen iets studeren dat ze graag doen, maar dan wel op een bepaald ‘niveau’. Dat laatste hebben ze ooit maar eenmaal uitgesproken, en toch was dit voldoende voor Claudia om zichzelf onder druk te zetten om hen te pleasen. Ze heeft een diep gewortelde overtuiging dat ze haar ouders niet wil teleurstellen hierin. Dit maakt dat ze veel te veel uren aan haar bureau zit, waar ze op het eind zit te chatten met vrienden.

Een zeer herkenbaar verhaal, waar we zien dat sommige HSP’s zo geneigd zijn anderen te laten voorgaan, vaak ten koste van zichzelf. Denk nu als HSP maar niet: “wat zijn we toch goede mensen”. Want uiteraard gaan we vroeg of laat hiervoor iets terug verwachten. Hierover schrijf ik een volgende keer meer.

Een ander vaker voorkomend gegeven is de adolescent of jongere met een verborgen depressie. De signalen worden niet onderkend, want ze blijven goed functioneren op school, ze blijven naar clubs en vrijetijdsbestedingen gaan. Alleen hebben ze er geen plezier meer aan, zijn ze vaker emotioneel en moe en hebben ze globaal een minder goed gevoel. Gezien er geen “grote” problemen zijn, zoals bij Claudia, worden deze depressies niet onderkend, de oorzaak wordt niet gezocht en dus wordt het steeds erger, jaar na jaar.

Hoogsensitieve personen zijn vatbaarder voor druk van buiten en binnen dan niet-HSP’s, dus zullen ze hier ook rapper in terecht komen. Hoogsensitieve personen willen gemiddeld ook vaker voldoen aan de verwachtingen van de ouders, of anderen, ten koste van zichzelf.

Wil jij ook pleasen? Doe je wel eens vaker dingen alleen voor anderen terwijl het ten koste gaat van jezelf? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Waar, wat en hoe heb ik geleerd om dit patroon te ontwikkelen? (In het voorbeeld wil Claudia voldoen aan de verwachtingen van de ouders)
  • Wat zou er gebeurd zijn als ik dit patroon niet ontwikkeld had? (Als ze uitlegt aan haar ouders wat dit met haar doet, krijgt ze geruststelling. Soms was het pleasen ook een overlevingssysteem, daarover een andere nieuwsbrief meer)
  • Zou de ander gewenst hebben dat ik zover ga dat het ten koste gaat van mezelf? (de ouders van Claudia willen natuurlijk niet dat ze zover gaat dat ze er depressief van wordt, soms is er geen bewustzijn hierover en ligt het ingewikkelder)
  • Wie in mijn omgeving kan me steunen om mezelf meer voor te laten gaan op de ander?
  • Kan ik deze steun vragen en ontvangen?

Veel succes in het jezelf op een gezonde manier laten voorgaan op anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *