Erbij horen als HSP

Hoe vaak hoor ik van HSP’s : ik hoor er niet bij, ik voel me anders dan de anderen. Wat maakt dat ik me (soms, vaak, meestal) eenzaam voel. Tja, ik herken het. En jij?

Waar heeft dit mee te maken? Als hoogsensitieve persoon heb je soms waarnemingen die anderen niet hebben. Je hebt een subtiel knikje gezien bij de ander, je zag dat er één wenkbrauw lichtjes omhoog ging. Je hoorde een geluid in de stilte, die je omgeving niet opgemerkt heeft. Je rook een specifieke geur. Sommigen onder ons hebben een sterk ontwikkelde intuïtie, die maakt dat ze langs dit kanaal extra informatie krijgen.

Je neemt meer subtiele signalen waar, al dan niet bewust. Daardoor beschik je soms over informatie, waarover anderen niet beschikken. Dat kan je een gevoel van ‘alleen’ geven.

Daarnaast kan je soms ook andere noden hebben, zoals de behoefte om je terug te trekken op jezelf om te verwerken. In onze samenleving waar extravert en sociaal wel eens de norm is, kan dit ook maken dat je ‘anders’ bent. En je alleen voelt.

Afhankelijk van de cultuur van je omgeving is er meer of minder ruimte voor diversiteit. Hoe meer ruimte voor diversiteit, hoe gemakkelijker het voor jou kan zijn om jezelf te zijn. Een omgeving die minder divers is, zal vlugger raar opkijken als iets ‘anders’ is.

Als je zelf heel erg onzeker bent, kan je mogelijk nog meer gaan twijfelen a   an jezelf als jouw ‘zijn’, jouw aanvoelen, jouw waarnemingen niet herkend worden door je omgeving. En het kan natuurlijk zeer eenzaam worden, als je steeds alleen bent in je ervaring.

Hoe kan je hiermee omgaan?

  1. Het inzicht dat je hoogsensitief bent kan helpen om dit te plaatsen. Wil je weten of je HSP bent? Vul de vragenlijst in op mijn website, betrek eventueel een vertrouwenspersoon, zodat je er meer zicht op krijgt.
  2. Heb je genoeg kennis over hoogsensitiviteit, wat het is, en wat het niet is? Lees een goed boek.
  3. Daarnaast is een gezond zelfvertrouwen belangrijk. Vanuit een gezond zelfvertrouwen kan je gemakkelijker afwijken van de norm, van het platgetreden pad. En dus jezelf zijn.
  4. Ga eens na of je in jouw omgeving voldoende herkenning kan vinden. Indien niet, ga dan actief op zoek naar bondgenoten. Deze zijn vermoedelijk ook hoogsensitief, of toch sensitief.
  5. Mis je voldoende zelfvertrouwen? Overweeg om je op te geven voor het online traject assertiviteit voor HSP’s, dat start in februari. Jouw zelfvertrouwen groeit, en ondertussen zit je (online) in een groep HSP’s. Wie weet leer je een nieuwe vriend(in) kennen. Ook altijd meegenomen, toch?

Indien je interesse hebt in het online traject “Assertiviteit voor HSP’s”. Neem dan contact op via mail (info@annderouck.be).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *