De dramadriehoek

Nancy is hoogsensitief. Ze groeide op in een gezin met een warme , maar overbelaste moeder. De vader werkte veel en was weinig aanwezig in het gezin. De moeder stond constant onder stress om haar gezin en de zorg voor haar kinderen draaiende te houden. Nancy voelde als oudste en hoogsensitief kind aan dat het eigenlijk te veel was voor de moeder en probeerde haar te ontlasten door taken in het huishouden op te nemen. Ze was amper 14 toen ze in schoolvakanties kookte ze voor het gezin, zorgde voor was en strijk. Haar zus en broer, die niet hoogsensitief waren, werden groter en Nancy verplichtte hen om ook te helpen. Dit leidde tot ruzies tussen haar en broer en zus. Deze stapten naar de moeder die hen gelijk gaf, neen, zij had hen niet opgedragen om deze klusjes te doen. Nancy blijft achter met een gevoel van machteloosheid en eenzaamheid.

Klinkt er iets herkenbaar? Dit is een voorbeeld uit de praktijk waar Nancy in de dramadriehoek of reddingsdriehoek zat.  Ze begint als redder, neemt verantwoordelijkheid over en doet veel meer dan klopt op haar leeftijd. In dit geval ook veel meer dan haar gevraagd werd. Dan gaat ze naar de positie van de vervolger: ze dwingt broer en zus om dit ook te doen. Als deze protesteren en ze uiteindelijk geen steun vindt bij de moeder in dit punt, gaat ze naar de positie van het slachtoffer. Ze voelt zich miskend en teleurgesteld in al haar inspanningen.

Vanuit deze ervaring gaat Nancy als volwassen vrouw in zee met een man die weinig verantwoordelijkheid opneemt in het gezin. Ze is geneigd om zowel thuis als op het werk te veel verantwoordelijkheid naar zich toe te trekken.

Iedereen in haar omgeving wordt in de watten gelegd, tot Nancy een burnout krijgt.Helemaal wanhopig beslist ze om in psychotherapie te komen. Ze maakt kennis met het concept van de dramadriehoek en  herkent het bij zichzelf. Ze leert stap voor stap om uit de driehoek te komen. Ze leert begrenzen en voor zichzelf zorgen. Ze leert meer in haar kracht te staan.

De dramadriehoek of reddingsdriehoek is een concept uit transactionele analyse. Als je er in terecht komt blijft je er veelal in hangen, wisselend van de ene naar de andere positie. En in alle posities krijg je vroeg of laat te maken met frustratie, machteloosheid, kwaadheid, onmacht, verbittering, … Kortom efficiëntie en bevrediging is er niet te vinden.

Je wil er uit dus.

Het is een simpel concept dat je helpt om te helder te kijken naar je relaties, zodat je duidelijker ziet wat jouw ware plek is, wat jouw ware verantwoordelijkheid is.

Uit deze driehoek stappen betekent dat je groeit in efficiëntie, helderheid, bevrediging, afbakening.

Hoogsensitieve personen zijn bij uitstek gevoelig aan deze driehoek, omdat we zo goed zijn in het aanvoelen van de behoeften van de ander. De stap zetten om deze dan maar in te vullen, zonder vraag, zonder “mandaat”, is soms klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *