Overprikkeling en grenzen

Als hoogsensitieve persoon ken je het waarschijnlijk dat je rapper “overprikkeld” bent dan iemand die niet HSP is. Dit wil zeggen dat je minder laat kan uitgaan dan anderen, dat je minder activiteiten kan doen in 1 weekend, dat je minder musea kan bezoeken op 1 dag, bij een citytrip. Dit betekent dat je best regelmatig rust inlast om de activiteit te laten “nazinderen”.

Wat een mooi woord, nazinderen. Het betekent dat wij, HSP’s, dan bezig zijn met zowel nagenieten van het gezelschap, de wandeling, de voorstelling, als ook het laten zakken naar een dieper niveau. We zijn aan het verteren. En dat is niet het juiste moment om alweer te eten, ongeacht hoe lekker, gezond het voedsel mag zijn.

Voor jezelf zorgen betekent dat je niet meer doet dan wat je aankan. Dit betekent dat je jezelf leert begrenzen en dat je keuzes leert maken.

Als je overal veel en perfectionistisch werk wil afleveren, dan riskeer je te veel te doen. Als je overal voor iedereen wil zorgen, dan neem je te veel op jou. Als je naast je werk nog verschillende hobby’s wil uitoefenen, die een paar avonden vragen, dan kan het te veel zijn. En vooral : als je op vele plaatsen verantwoordelijkheid overneemt, dan zal het te veel zijn.

Ik hoor ook hier veel mensen zich vergelijken met anderen. “Maar de anderen kunnen dit wel aan, ben ik dan niet flauw, zwak, (of een ander negatief adjectief)??” Jij ben de anderen niet, je bent jezelf en je bent HSP.

Er is geen andere mogelijkheid dan leren jezelf zijn en leren rekening houden met jouw behoeften en mogelijkheden. Je kan jezelf hierbij de volgende vragen stellen:

 • Wat is voor jou het belangrijkste in je leven? Schrijf het op, max 3 items.
 • Bij het maken van je prioriteiten, heb je jezelf op de 1ste plaats gezet?
 • Kan je deze prioriteiten zien in je agenda? Ik bedoel hiermee, spendeer je effectief het “meeste” tijd aan die dingen die in je top 3 staan? Dit betekent niet letterlijk, in uren of dagen. Het betekent wel dat je ruimte en tijd geeft aan wat voor jou belangrijk is.
 • Als het niet zo is, dan zijn er verschillende mogelijkheden:
  • Je laat anderen te veel voorgaan op jezelf
  • Je wil te veel doen
  • Je laat je systematisch “verleiden” om anderen en hun prioriteiten te laten voorgaan.
 • Afhankelijk van je antwoord, is het volgende van toepassing:
  • Wat belet je om jezelf op de eerste plaats te zetten?
  • Ben je bereid (andere) keuzes te maken?
  • Wil je leren begrenzen?

Jezelf op de 1ste plaats zetten in je leven , betekent niet dat je niet betrokken bent op anderen. Te vaak associëren mensen dit met egoïsme. Dat is het niet, of tenminste : een dosis gezond egoïsme hebben we nodig om goed te functioneren.

Mensen die zichzelf moeilijk de juiste plek kunnen geven, hebben deze plek waarschijnlijk niet gehad in hun gezin van herkomst. Met opstellingenwerk kunnen we hiernaar kijken en een nieuwe beweging op gang brengen. Je juiste plek leren innemen is een typisch “opstellingenthema”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *