Het onzichtbare zichtbaar maken

Als hoogsensitieve persoon neem je zowel positieve als negatieve invloeden dieper binnen. Dit betekent dat je soms ook belemmerd wordt door iets wat zich niet zo duidelijk toont. Soms zijn mensen al zeer lang aan het zoeken naar een missing link.

 

In een opstelling kan deze zich tonen als de tijd rijp is. Dit kan zijn: een verstrikking met iemand uit je gezin van herkomst, waardoor je te veel het leven gaat leiden van iemand anders. Een ongepaste layauteit, waardoor je destructive overtuigingen erg moeilijk kan ombuigen naar constructieve.

We vertrekken vanuit een vraag of probleemstelling, die gelinkt is aan een systeem: jouw gezin van herkomst, je huidig gezin, je team op het werk, je volledige werk-organisatie.

In opstellingen werken we met representanten. Deze mensen gaan jouw systeem opstellen. Ze krijgen daarbij ervaringen die jou kunnen helpen met je vraag. Het kan helpen om je systeem helderder te zien, en te ervaren.  Of om bepaalde patronen los te laten, er anders mee om te gaan. Of om je juiste plek te gaan innemen. In elk geval wordt meer zichtbaar gemaakt hoe dit systeem in elkaar zit, wat er speelt en op welke manier dit voor jou een belemmering is geworden.

Dingen zichtbaar maken die dit voordien niet waren kan uiteraard  confronterend zijn. Evenwel is dit een helende confrontatie. Een confrontatie die leidt naar bevrijding. Een confrontatie die mogelijkheden opent. Via inzicht, via vrijheid in verbinding, via duidelijker grenzen, via liefde.

Gezien hoogsensitieve personen vaak veel intuïtie hebben, is opstellingen een zeer geschikte methode om mee te werken. Representanten maken contact met hun intuïtie om in de opstelling het thema te verkennen.

Opstellingenwerk is zeer moeilijk uit te leggen, je kan het maar goed “begrijpen” door het te ervaren. Stel je voor dat je iemand uitlegt hoe het voelt om te zwemmen aan iemand die geen water kent. Welke woorden kan je gebruiken om het gevoel van “nat” te beschrijven? Deelnemen als representant is een goede kennismaking en heeft ook al een effect op jou. Meer informatie over de workshops rond opstellingen? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *