HSP en diepe ontspanning

Tijdens mijn eerste werkweek na 3 weken vakantie merk ik dat ik nog in vakantie-modus zit: ik draag nog vakantie-kledij, voel me nog af en toe lui en geniet van rusten tussendoor. Dan vraag ik me af hoe dat zo gekomen is, want het was niet altijd evident voor mij om in diepe ontspanning te blijven.

Ik ging met een vriendin naar Sicilië en voelde me vrij vlug in vakantiestemming, ondanks het feit dat we een paar obstakels op onze weg tegenkwamen. Zo maakte onze bagage een ander reis dan wij, zodat we die pas op dag 5 hadden (hierover schrijf ik later nog een stukje). Ik kon goed afstand nemen van mijn dagelijks leven en bleef redelijk goed in ontspanning. Het was een deugddoende vakantie. Maar vooral : we hadden voordien afgesproken dat we beiden rust nodig hadden en er dus niet persé zoveel “moest”. Ik denk dat dit nu mijn sleutelwoord is : “ik hoef niet zo nodig iets”

Minder moeten, meer mogen, is een belangrijk item in deze tijd. Vooral hoogsensitieve personen worstelen hier wel eens mee, zodat ze in een burn-out terecht komen.

Hoe meer je in “moeten” zit, hoe lastiger het wordt om in een echt diepe ontspanning te zakken. Want het juiste woord is “zakken”, niet “geraken”, of “komen”. Het vraagt nl. passiviteit i.p.v. activiteit. Het vraagt overgave. Dat kan op zich een uitdaging zijn.

Als je als HSP ook een jeugdkwetsuur had, heb je het vaker moeilijk om naar een diepe ontspanning en naar overgave te gaan. Hier is duidelijk dat de heling van de kwetsuur een verschil zal maken. En dat deze in vele gevallen zal nodig zijn.

Wat helpt er om tijdens je vakantie in een diepe ontspanning te geraken:

  • Het gevoel van tijd, dit is zeer subjectief. Voor mij is 3 weken vakantie een goede tijd om alles even los te laten. Sommige mensen hebben meer tijd nodig, andere minder om bij dit gevoel te komen. Weet je voor jezelf hoeveel je nodig hebt?
  • Afstand nemen van je dagdagelijkse omgeving is voor veel mensen helpend om los te laten. Dus: weggaan. En hoe is het voor jou?
  • Voor vele mensen, maar niet voor iedereen: de zon. Zon helpt om op te laden, helpt om dingen te laten smelten. Ook voor jou?
  • Voldoende ruimte om te mogen i.p.v. moeten. Soms is vakantie opnieuw moeten: ik moet alle highlights gezien hebben, ik moet zoveel km gestapt, gefietst hebben, ik moet zoveel bergen beklommen hebben, ik moet zoveel boeken gelezen hebben,….Vooral ik moet “doen”, niet “zijn”. Dus het gaat er om te beginnen met zijn. Wat is voor jou helpend om in “zijn” te komen?
  • In deze ruimte kunnen voelen wat je echt nodig hebt, wat je echt deugd doet : heel lang blijven zitten op een terras, in een kerk, op een bankje onderweg. Of wil je weer verder wandelen, of weer actie ondernemen. Dit gaat over voelen, over dicht bij jezelf zijn.
  • Acceptatie van wat zich aandient. Want dan kan je creatief omgaan met zogenaamde obstakels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *