Hoogsensitiviteit en groeipotentieel: kom in je kracht

Ik herinner me nog, vele jaren geleden, toen ik de 1ste keer een lezing zou geven. Het thema was “je innerlijk kind helen,” dus daar kon ik wel wat over vertellen. Maar faalangst dat ik had, je kan het je niet voorstellen. Of misschien toch wel?

Ik heb een paar weken niet erg goed geslapen van deze angst. Toch heb ik doorgezet, ik heb de lezing gegeven, kreeg positieve feedback, en voelde me groter en krachtiger nadien. Later pas ben ik regelmatig met groepen gaan werken en trainingen gaan geven, na verloop van tijd zonder stress.

Voor de lezing nu voelde ik opnieuw even wat stress: een lezing is geen training, is veel minder interactief. Zouden deze mensen openstaan voor mijn verhaal, zou ik ze mee kunnen nemen en iets kunnen betekenen voor hen? Dat bleek het geval te zijn, dus voel ik me opnieuw bevestigd om een volgende stap te zetten.

Als jij als HSP nog niet helemaal uit je HSP valkuilen bent, kun je wel de neiging hebben om jezelf klein te houden, om je kracht niet helemaal neer te zetten. Een combinatie van je lat te hoog leggen, perfectionisme, sub-assertiviteit, te veel bedachtzaamheid, kan al gauw leiden tot blijven zitten. Als dit ook gecombineerd is met een paar overtuigingen, die je belemmeren, dan is helemaal erg. Dan zie je eigen kracht misschien helemaal niet, of je ziet je groeimogelijkheden niet (voldoende).

Je kan jezelf deze vragen stellen:

  • Zet ik nu mijn kracht neer als HSP?
  • Wat geeft me bevrediging in mijn leven?
  • Durf ik me te tonen in die dingen waar ik echt goed in ben?
  • Weet ik waar ik goed in ben?
  • Hoe graag doe ik mijn huidige job?
  • Als ik nu mijn kracht nog niet genoeg neerzet, wat belemmert me dan hierin?

Bekijk deze vragen breed, je kracht neerzetten is niet uitsluitend professioneel, je kan dit doen in je gezin, je vereniging, je vriendengroep,… Waar het over gaat is dat jij je hierbij goed voelt, dat het jou vervult.

En als het je niet vervult, dat je dan weet dat jij ook kan groeien, net als ik. Wellicht heb je daar steun en hulp bij nodig : van je partner, je familie, vrienden, van een professional? Gun jezelf alle hulp die je nodig hebt. Dat heb ik steeds gedaan en ik doe het nog. Zonder deze hulp was het niet mogelijk geweest.

Je kan hoogsensitiviteit maar zien als kracht als je jouw kracht voldoende hebt neergezet in je leven. Dit is ook belangrijk voor de volgende generatie, dan geef je het “goede voorbeeld”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *