Emotionele zorg geven aan jezelf als HSP

De kwetsuren van het innerlijk kind maken vaak dat mensen ook niet goed voor zichzelf kunnen zorgen op emotioneel vlak. Laat dit nu net belangrijk zijn om als HSP goed te kunnen functioneren.

Ja, velen weten wel hoe ze hun lichaam moeten verzorgen, tenminste de buitenkant. En ondertussen in gezond eten ook behoorlijk sexy. Maar emotioneel voor zichzelf zorgen, dat is andere koek.

Zorg geven begint met leren voelen wat je nodig hebt. Dit betekent dat je in contact moet zijn met je lichaam, anders kan je dit niet voelen. Leren voelen wat er voor jou klopt.

Voorbeelden van welke dingen je emotionele voeding kunnen geven:

  • Je omringen met mensen die je begrijpen, of ze nu zelf HSP zijn of niet,
  • Werk doen dat je graag doet. In een werkomgeving waarin je voldoende jezelf mag zijn en waarbij je voldoende tot je recht komt. Hierover meer in een volgende nieuwsbrief.
  • Een echte thuis creëren voor jezelf. Rust, stilte, en indien je huisgenoten hebt: misschien ook een plek waar je af en toe alleen kan zijn.
  • Een of meerdere activiteiten regelmatig doen die rechtstreeks rust brengen: wandelen in de natuur, yoga, meditatie, sport,…
  • Jezelf toelaten om boeken te herlezen en films te herbekijken.
  • Steun vragen en ontvangen als je die nodig hebt.

Jezelf zorg geven betekent een goede moeder en vader zijn voor jezelf. Als je nog jeugdkwetsuren hebt, kan het goed zijn deze te onderzoeken, te helen en deze ouder stap voor stap te “installeren”. Dit kwam o.a. aanbod in de worskhop.

Een ander aspect dat in de weg zit om goed voor jezelf te zorgen, is dat je  niet de juiste plek had in je gezin van herkomst. Als je daar niet op de plek van een kind stond, was je te vroeg aan het zorgen voor anderen. Er is niet genoeg gezorgd voor jou, je weet niet hoe je zorg kan vragen, ontvangen en toelaten. Je kan vaak niet klein zijn, want je moest veel te vroeg groot zijn.

In opstellingenwerk kan je onderzoeken hoe het zat in jouw familie van herkomst. Je kan het niet alleen onderzoeken, je kan ook een beweging in gang zetten om het in jezelf te veranderen en te helen. Zodat je beter in staat bent om voor jezelf te zorgen, jezelf te laten voorgaan waar dit klopt. Om nadien nog beter, voller en gepaster in staat te zijn te zorgen voor anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *